FELHÍVÁS ELÜTÖTT GÖRÉNYEK BEJELENTÉSÉRE

fotó: Verő György

Kedves természetkedvelő Barátunk, Kollégánk!

Bizonyára Ön is gyakran lát utazásai során elütött állatokat, és nem szükséges bemutatnunk az úthálózat élővilágra gyakorolt negatív hatását. Más állatokhoz hasonlóan a görények is gyakran esnek áldozatul a közúti közlekedésnek. A molnárgörény a hazai emlősfauna egyik legkevésbé ismert tagja, elterjedéséről nagyon keveset tudunk. Ön is segíthet a faj elterjedési térképének elkészítésében, ha bejelenti a megtalált görénytetemeket. Bejelentést követően a kutatók megszervezik a tetem begyűjtését, és állapotának függvényében a Magyar Természettudományi Múzeum Emlősgyűjteményébe történő elszállítását, genetikai módszerekkel történő meghatározását, és további vizsgálatok elvégzését. Mivel a molnárgörény nehezen különíthető el a gyakoribb házi görénytől, kérjük, ha molnár- vagy házi görényt talált, egyaránt jelentkezzen. Természetesen a görényekkel kapcsolatos más forrásból származó adatokat is szívesen fogadunk az alábbi elérhetőségeken.

Központi e-mail: gorenyinfo@gmail.com
Telefon: Görföl Tamás +36-30-200-6222; Ottlecz Barnabás: +36-20-457-5793

Kérjük, írja meg, hogy mikor és hol találta a tetemet (ha megoldható, a pontos helyet GPS-koordinátákkal adja meg). Lehetőség szerint fényképet is küldjön, illetve ha esetleg módjában áll, a példányt – az állagának megőrzése érdekében – gyűjtse be, és helyezze fagyasztóba.

 

A felhívás terjesztésével is nagyban hozzájárulhat a kutatás sikeréhez.

 

A kutatásban résztvevő intézmények, szervezetek: Magyar Természettudományi Múzeum Emlősgyűjtemény, Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület, Kaposvári Egyetem Ragadozóökológiai Kutatócsoport, ELTE Útökológiai Munkacsoport, MTA-DE „Lendület” Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport.

A kutatást a FM Zöld Forrás pályázata (PTKF/705/2017) országos, a KEHOP-4.3.0-15-2016-00001 regionális szinten támogatja.

 

Együttműködő partnereink: Bükki, Fertő-Hansági, Körös-Maros, Őrségi és Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, Országos Magyar Vadászkamara

 

Médiapartnerek: greenfo.hu és a Nimród vadászújság 

omvk_pont_hu_2017_11_bhttps://www.omvk.hu/hir/felhivas-elutott-elejtett-gorenyek-bejelentesere

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*