Hódok és a helyi ember – percepciók az ökoszisztéma-szolgáltatásokra gyakorolt hatások kapcsán

Az eurázsiai hód ökoszisztéma-szolgáltatásokra gyakorolt hatásairól jelent meg egy a Kárpát-medencében végzett kutatáson alapuló tanulmány néhány nappal ezelőtt a PLoS ONE nevű nemzetközi tudományos folyóiratban. A kutatás legfontosabb tanulságait és a téma természetvédelmi jelentőségét a tanulmány elsőszerzője, Ulicsni Viktor, biológus, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa összegzi:

“Sikeres visszatelepítések eredményeként őshonos fajok és a helyi lakosság közötti konfliktusok egyre gyakrabban jelentkeznek, viszont az ezek tompításához elengedhetetlen helyi tudásról, percepciókról a természetvédelem csak nagyon kevés megbízható információval rendelkezik. Ebben a munkánkban az eurázsiai hóddal kapcsolatba kerülő helyi lakosoknak a hódok ökoszisztéma-szolgáltatásaira vonatkozó percepcióját igyekeztük feltárni három eltérő táji és társadalmi adottságokkal jellemezhető térségben. Legpontosabb ismeretekkel a faj jogi státuszával, viselkedésével, biológiájával, valamint a természetre és az ökoszisztéma-szolgáltatásokra gyakorolt ​​különféle hatásaival kapcsolatban bírtak adatközlőink. A leginkább ambivalens ökoszisztémaszolgáltatás-percepciók a szabályozó és a kulturális szolgáltatások kapcsán jelentkeztek, amelyekre a hód mind pozitív, mind negatív hatásainak érzékelése jellemző volt. Ez a kettős hozzáállás („kellemetlen, ugyanakkor szerethető”) nagyon jellemző a fajhoz való viszonyulásra, így a meglévő pozitív elemekre építve, a helyiek érzékelésének komplexitását figyelembe véve sokat lehetne tenni az adaptív kezelési stratégiák és a kölcsönös tanulás előmozdítása érdekében.”

A tanulmány teljes terjedelmében itt érhető el:

Ulicsni, V., Babai, D., Juhász, E., Molnár, Z., & Biró, M. (2020). Local knowledge about a newly reintroduced, rapidly spreading species (Eurasian beaver) and perception of its impact on ecosystem services. Plos one15(5), e0233506.

A hódok magyarországi helyzetével kapcsolatos, legújabb magyar nyelvű tanulmányokat is szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani:

Juhász, E., Biró, M., Ulicsni, V., Molnár, Z. (2019). Természetvédők és kutatók ismeretei az eurázsiai hód kapcsán a Kárpát-medencében I.: elterjedés, életnyomok, az együttélés lehetőségei, az elhullás okai. – Természetvédelmi közlemények, 25, 59-79.

Czabán, D. & Gruber, T. (2018): Visszatértek a hódok – áldás vagy átok? – Természetvédelmi közlemények, 24: 67–74.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*