Biodiversity Genomics Europe

A maga nemében egyedülálló európai projekt indul 2022-ben 20 ország 33 intézményének részvételével, amely a biológiai sokféleség hanyatlása miatt jelentkező válságot DNS-vizsgálatok eredményeinek felhasználásával igyekszik kezelni.

A genomika az élőlények teljes genetikai állományát, és a gének kölcsönhatásait vizsgáló tudományterület. Az élővilág sokféleségének genetikai vizsgálata napjainkra alapvetően befolyásolja a természetvédelem kutatási irányait és jogi szabályozását is.  A 2026-ig tartó program szerepe meghatározó lesz a genomvizsgálatok széleskörű alkalmazásában, és hatásának mértéke várhatóan hasonló lesz, mint amilyen a „humán genom” projektnek volt az orvostudományban.

Mára minden negyedik faj a kipusztulás közelébe sodródott, ami veszélyezteti az emberiség megélhetését, az élelmiszerellátást, de az alapvető tápanyagkörforgást is. Fogytán az idő. A fajok példátlan mértékű pusztulásának és az élőhelyek tönkretételének megállításában kulcsfontosságú az élővilág megfelelő szintű ismerete. Jelenleg még nem ismerjük kellő részletességgel a földi élet működését, és a gyorsan változó környezeti tényezők élővilágra gyakorolt hatását. A genomika új, precíz eszközöket biztosít e kérdések megválaszolásához

Becslések szerint a világ fajainak 80%-a még mindig tudományos felfedezésre és leírásra vár, de sokszor még az ismert fajok egymástól történő elkülönítése is nehézségekbe ütközik. Az egyedek, a fajok és környezeti tényezők közötti kölcsönhatások összetett, nehezen feltárható rendszert alkotnak. A genomkutatás e kölcsönhatások megismeréshez is jelentősen hozzájárul, továbbá az élő és élettelen környezet alkotóelemei kapcsolatainak feltérképezésére és a környezeti változások előrejelzésére is alkalmas.

A BGE konzorcium két alapvető DNS-technológiát alkalmaz és népszerűsít: a DNS-barcoding-ot és a genomszekvenálást.

A DNS-barcoding egy viszonylag egyszerű módszer, rövid DNS-szekvenciákat használ a fajok elkülönítésére – hasonlóan ahhoz, ahogyan a hagyományos vonalkódok megkülönböztetik a termékeket az áruházakban. A modern technikákkal a DNS-barcoding drámaian felgyorsíthatja a földi élet sokféleségének megismerését, alapot biztosít a globális természetvédelmi felmérésekhez, és a változások nyomon követéséhez.

A genetikai kutatások “csúcsát”a genomszekvenálás jelenti, ami a genetikai kód építőköveinek sorrendjét mutatja meg az egyes fajok teljes genetikai anyagában Ez a nagyon részletes és óriási adatmennyiséget generáló módszer lehetővé teszi, hogy a kutatók azonosítani és lokalizálni tudják az egyes géneket és a genom egyéb jellemzőit, összehasonlítható „térképet” hozva létre az egyes élőlények genetikai állományáról. A módszer segítségével megérthetjük, miként működnek a biológiai rendszerek és a fajok hogyan reagálnak és alkalmazkodnak a környezeti változásokhoz.

Európa a genomikai kutatás élvonalában

Az Európai Unió Biodiverzitás Stratégiája és az Zöld Megállapodás (European Green Deal) a 2030-as céldátummal egyértelmű kötelezettségvállalásokat tesz olyan fontos problémák kezelésére, mint a beporzók eltűnése, a kulcsfontosságú szárazföldi, édesvízi és tengeri élőhelyek állapotának romlása és a nem őshonos fajok biológiai sokféleségre gyakorolt hatása. A Horizon Europe program által finanszírozott BGE-konzorcium jelentős mértékben hozzájárulhat e célok eléréséhez.

Pete Hollingsworth, az Edinburgh-i Királyi Botanikus Kert tudományos igazgatója szerint „ez a létfontosságú európai koalíció, a DNS és a genomikai tudomány erejét használva, két új technológiai irányzatban egyesíti a szakértelmet és infrastruktúrát. Ez komoly lehetőség, hogy megértsük és megőrizzük a biológiai sokféleséget, és utat mutassunk a bolygó előtt ma álló legnagyobb kihívások kezelésére”.

Camila Mazzoni, a Leibnizi Állatkert és Vadvilágkutató Intézet kutatócsoportjának vezetője szerint „a BGE hidat képez a barcoding-alapú fajmeghatározás, a biológiai monitorozás, illetve a teljes genomok szekvenálása révén az egyes fajok alkalmazkodó-képességének vizsgálata között. A kétféle információ összekapcsolása példa nélküli lehetőség a Föld biológiai sokféleségének megértése és a helyreállításának érdekében” .

A BGE együttműködik Earth BioGenome Project-tel és az International Barcode of Life-al. A 21 millió Euro költségvetésű Biodiversity Genomics Europe (BGE) projektet (biodiversitygenomics.eu) az Európai Bizottság, valamint az Egyesült Királyság és Svájc kormánya finanszírozza.

A Magyar Természettudományi Múzeum két ponton is kapcsolódik a BGE projekthez. Az egyik, a múzeumban őrzött több millió példány, mely potenciális mintát biztosít a legkülönbözőbb vizsgálatokhoz, a másik egy esettanulmány, amely a legkorszerűbb módszerekkel vizsgálja a védett, de közben helyenként kártevőként irtott mezei hörcsög populációit.

További részletekért látogasson el a www.bioscaneurope.org és a www.erga-biodiversity.eu honlapokra.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .