A magyar szöcskeegér az első emlősfaj Magyarországon, ami veszélyeztetett (ENDANGERED) státuszt kapott az IUCN-nél

Az IUCN, a Természetvédelmi Világszövetség 2019-ben közzétette a magyar szöcskeegér (Sicista trizona) természetvédelmi helyzetének értékelését, és ez alapján az ENDANGERED (EN), veszélyeztetett kategóriába sorolta a fajt. Magyarországon honos emlősfaj első alkalommal kapta meg ezt a besorolást, illetve a kerecsensólyom (Falco cherrug) után a szöcskeegér a második Magyarországon állandóan előforduló faj, ami veszélyeztetett kategóriába került. Azonban ez nem egy örömteli esemény.

Mit is jelent ez a státusz? Veszélyeztetettnek nevezzük azokat az élőlényfajokat, illetve alfajokat, amelyek kihalási esélye természetes élőhelyén nagy, beavatkozás nélkül nagy valószínűséggel “Kritikusan veszélyeztetetté” válik. A magyar szöcskeegér elsősorban földrajzi elterjedése miatt került a veszélyeztetett kategóriába, mert a tényleges előfordulási területének becsült mérete kisebb mint 500 négyzetkilométer. Az szöcskeegér azonban elsősorban amiatt veszélyeztetett, mert csak kettő populációja ismert, ráadásul ezeket külön alfajként kezelik.

Európában viszonylag kevés, 8 emlősfaj rendelkezik EN státusszal, például az ibériai hiúz (Lynx pardinus) és a bolgár egérpele (Myomimus roachi). Kritikusan veszélyeztetett kategóriába is csupán 5 emlősfajt sorolnak, például a bajor földipockot (Microtus bavaricus), amelynek egyetlen populációja ismert.

Reméljük, hogy az IUCN értékelése és besorolása jobban rávilágítja a figyelmet a faj védelmének kiemelt fontosságára, különösen Romániában, ahol jelenleg semmilyen fajmegőrzési tevékenységet nem végeznek érdekében. Magyarországon a szöcskeegér védelmét a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület karolta fel további szervezetek együttműködésével.  A faj megőrzésének irányvonalait Fajmegőrzési terv foglalja össze, amelynek új verziója a következő években fog elkészülni.

 

Térkép: a magyar szöcskeegér egykori (piros négyszögek) és mai lelőhelyei (fekete folt)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*